Du er her

Siste nytt fra Kriseportalen.no – september 2017

PDF

Nye krav i kampen mot mobbing

nulltoleranse_mot_mobbing.jpg

 

Av Trygve Ebbesvik, faglig leder, Kriseportalen.no
 

Fra 1. august 2017 ble opplæringslova kapittel 9a endret. Med endringene stilles det enda større krav til skolens forebyggende arbeid og håndtering av mobbesituasjoner. Skal vi endelig få bukt med mobbingen i skolen?

Dette er situasjonen i dag: Etter mange års innsats mot mobbing viser tallene fra elevundersøkelsen 2016 at 4,6 % av elevene føler seg mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. Dette var en økning fra året før med 0,9 %. 40,6 % av elevene som følte seg mobbet, svarte at ingen voksne visste om mobbingen. Men hele 16 % sier at skolen visste om det, men ikke gjorde noe med det. Vi tror at endringene i loven vil bidra til å endre på dette forholdet.

Følge med
Loven pålegger alle på skolen å følge med, fra rektor til vaktmestertjenesten. Opplæringslova legger et kollektivt ansvar på alle ansatte, og gir rektor et pålegg om en systematikk og kontinuitet i det å følge med. Med en slik kollektiv innsats ligger det en større mulighet til å avdekke om elevene ikke har det bra.

Gripe inn
Nulltoleranse mot mobbing betyr at alle ansatte ved skolen har plikt til å gripe inn mot krenkelser som slåssing, hatytringer, utestenging, isolering og baksnakking. Selvsagt skal ikke den ansatte stå i fare for å skade seg selv eller krenke noen av elevene for å stanse situasjonen, men vi tror at denne presiseringen vil gjør at langt flere blir stanset eller stilt et spørsmål som gir grunn til refleksjon.

Varsle
Alle ansatte skal varsle rektor dersom de har mistanke eller kunnskap om mobbing. Vi tror at dette vil senke terskelen for å varsle, gjennom en presisering om at plikten gjelder alle. Et varsel medfører at rektor må gjøre noe.

Undersøke
Rektor skal sette i gang undersøkelse når det er mistanke eller kjennskap om at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. Involverte elever skal bli hørt. Presset på rektor er at skolen har en uke på seg. Da har elever og foreldre rett til å melde saken til Fylkesmannen. Vi tror dette virkemidlet medfører at langt mer blir gjort.

Sette inn tiltak
Skolen har plikt til å sette inn egnede tiltak for alle elever som opplever at skolemiljøet ikke er trygt og godt, uansett årsak. Tiltakene skal ha en ansvarlig, de skal følges opp med evaluering, og skal eventuelt følges opp med nye tiltak. Alt dette skal dokumenteres. Aktivitetsplikten er betydelig innskjerpet. Det vil utvilsomt får en positiv innvirkning på kampen mot mobbing.

Hva betyr det for skolene?
Mange har blitt skremt av innskjerpingen i opplæringslova kapittel 9a. Vi mener at dersom alle i skolen tar sin del av ansvaret, vil kampen mot mobbing bli mer effektiv. Men fortsatt må hjemmene inkluderes i arbeidet, og det er viktig at skolene legger opp til en god dialog og et utstrakt samarbeid for å redusere mobbingen.

---

Personalomsorg holder denne høsten kurs en rekke steder i landet om temaet "Nulltoleranse mot mobbing. Hvordan praktisere de nye kravene i opplæringslova?". Se presentasjon lenger nede på siden.
 



Nytt tema på Kriseportalen.no:
Uforutsett hendelse på skoletur i utlandet

Vi har utviklet et nytt og aktuelt tema for Kriseportalen.no SKOLE. En uforutsett hendelse på skoletur i utlandet kan være alt fra sykdom som rammer flere, dødsfall, klimatiske forhold, ulykker, terror eller krigshandling.

Skolen bør ha en beredskap på slike hendelser forut for en skoletur. Samtidig må skolens reiseleder og og skolens ledelse være forberedt på å kunne takle en situasjon som oppstår underveis på turen. 

Akuttfasen vil ivareta de fleste gjøremål, og du finner den i menyen under Skole og samfunn.
 



Åpne kurs denne høsten

Nulltoleranse mot mobbing. Hvordan praktisere de nye kravene i opplæringslova?

10.10 BODØ / Clarion Collection Hotel Grand, kl. 09.00-15.00
17.10 OSLO / Radisson Blu Hotel Alna, kl. 09.00-15.00
24.10 BERGEN / Radisson Blu Royal Hotel, kl. 09.00-15.00
25.10 SANDNES / Quality Residence Hotel, kl. 09.00-15.00
26.10 KRISTIANSAND / Scandic Kristiansand Bystranda, kl. 09.00-15.00
31.10 MOLDE / Quality Hotel Alexandra, kl. 09.00-15.00
07.11 SOGNDAL / Quality Hotel. kl. 09.00-15.00

Les mer om kursinnholdet her.


Kriseberedskap ved trussel mot skolen

30.11 OSLO / Radisson Blu Hotel Alna, kl. 09.00-15.00

Les mer om kursinnholdet her.


Abonnenter på Kriseportalen.no får rabatt.
Kursene kan også bestilles internt. Ta kontakt for tilbud.

 



Viktig endring i system for loggføring

Vi gjør nå en endring i systemet for loggføring. Det er viktig at alle brukere leser denne informasjonen, som også har blitt sendt ut på epost.

Våre fagfolk har etter nøye vurdering valgt at systemet for loggføring i kriseportalen.no skal endres:

  • De web-baserte loggskjemaene vil bli fjernet.
  • Muligheten for lagring av loggskjemaer på kriseportalen.no vil bli fjernet.
  • Det blir som erstatning lagt ut pdf- og word-maler som kan lastes ned og fylles ut lokalt.
  • Lagring skjer heretter lokalt eller i virksomhetens saksbehandlingssystem.

Begrunnelsen
Vi ser at å drive et system som ivaretar personvern og alle typer virksomheters behov for tilgang, historikkinformasjon og saksbehandlingsstruktur, er en krevende oppgave. De fleste virksomheter har uansett krav om at saksdokumentasjonen blir lagret lokalt. Våre fagfolk har med dette staket ut en tydeligere retning for planverket: Kriseportalen.no skal være et rådgivende verktøy, med relevant, oppdatert og faglig forankret innhold, ikke et saksbehandlingssystem.

Vi forstår at en endring som gjøres for å gjøre systemet tryggere for de fleste, kan være problematisk for noen få, og dette beklager vi.

Slik gjør du med lagrede loggskjemaer
Allerede lagrede loggskjemaer vil være tilgjengelige ut året 2017. Deretter vi vil mappene for lagrede loggskjemaer fjernes fra virksomhetens "Min side". Vi ber derfor alle brukere som har lagret loggskjemaer om å ta utskrift eller lagre en PDF av disse for lokal arkivering.

Husk at all faglig og teknisk brukerstøtte er gratis for alle våre brukere. Nøl derfor ikke med å ta kontakt med oss ved spørsmål eller innspill!
 



Oppslag til kontoret eller personalrommet

Vi opplever av og til at våre abonnenter ringer til vår vakttelefon fordi de ikke kan huske brukernavn og passord når det plutselig skjer en akutt hendelse, og de trenger tilgang til ressursene på Kriseportalen.no. Dette er selvsagt helt i orden! Nå har vi også laget et praktisk oppslag i PDF-format som kan skrives ut og henges på kontorer og personalrom, slik at brukernavn og passord er lett tilgjengelig for de ansatte. Du finner oppslaget her.
 


 

Vi minner om ...

 

Kurs og foredrag

  • Vi holder innføringskurs i hvordan man aktivt kan bruke Kriseportalen.no som et verktøy i hverdagen. Kontakt oss for pristilbud.
  • Personalomsorg AS driver Norsk foredragsformidling, der vi tilbyr over 100 dyktige kurs- og foredragsholdere innen et bredt spekter av temaer.
  • I vår kurskalender finner du til en hver tid en oversikt over våre åpne kurs og konferanser.


Følg oss på Facebook
Her publiserer vi aktuelt nyhetsstoff fra media, faginstanser og Kriseportalen.no: www.facebook.com/kriseportalen

Flere mottakere av nyhetsbrev?
Dette nyhetsbrevet går i utgangspunktet til administrator for abonnementet, som igjen bør distribuere det videre til øvrige brukere. Om dere ønsker at flere skal motta informasjon fra oss direkte, send oss gjerne epost-adressene.

Kundeservice
Fri teknisk og faglig kundeservice er en del av abonnementet. Ikke nøl med å kontakte oss på kundeservice@kriseportalen.no eller 70 24 50 60 om det skulle være noe vi kan hjelpe til med.